IBS-foorumi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.




IBS on ärtyvän suolen oireyhtymä, vanhalta nimeltään
ärtyvä paksusuoli. Tällä keskustelupalstalla voit jakaa
omia kokemuksiasi, ruokavalio-ohjeita, hoitokeinoja
ja etsiä vertaistukea ja ystäviä.


Et ole sisäänkirjautunut. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy

vagus-hermoko yliherkkänä kivun välittäjänä?

3 posters

Siirry alas  Viesti [Sivu 1 / 1]

viisvitonen




Taas tällainen heitto että vagushermohan (kaiketi ollut täälläkin keslustelua) lähtee nielusta ja kiertelee kaartelee haaroineen varmaan peräsuoleen asti joten sekö se mm. välittää sitten kivut IBS-suoliston ärsyyntymispisteistä ("tulehduspiste", ilmaqn pullistuma, liike ärsytys jne jne) päähän jonka tunnemme tuskaisena kipuna jne?

Onko jokin syy miksi mahdollinen (vagus) hermo ehkä ylireakoi jos kerta suolisto toimii ok eikä vikaa sieltä löydy?

Täähän oli yksisuuntaista eli aivoihin päin vain oliko myös 2-suuntaista eli päästä, keskushermostosta häiriökäskyjä suolistoon?

Esa

Esa
Admin

Sitä ei tiedetä, missä vika on. Ja voi olla useampikin eri IBS, jotka tällä hetkellä ovat samalla nimikkeellä. Mutta yksi teoria on, että kyseessä on keskushermoston neurologinen toimintahäiriö, joka johtuu pitkäkestoisesta stressihormonien vaikutuksesta.

Vagushermolla on monta tehtävää, enkä lähde arvailemaan mitä se täsmälleen ottaen tekee kahden keskushermoston, suolen ja aivon välisessä liikenteessä. Ainakin se on merkittävin parasympaattinen hermo, missä roollissa se ohjaa myös suolen toimintaa. Suolistollahan on tosiaan oma, hyvin itsenäinen hermostonsa. Se ei tarvitse yhteyttä aivoihin toimiakseen. Vagushermo muuten ulottuu vain paksusuolen alkupäähän asti.

Tuossa aika hyvä kaavio:
http://www.sympatheticnervoussystem.net/wp-content/uploads/2012/02/sympatheticnervoussystemdefinition.jpg

viisvitonen



Niin tai näin mutta on se niin luonnon ja järjen vastaista aatella että älykäs elimistö huvikseen hälyttää kipua tms muita toimia tarkoituksena saada kivun syy paikallistettua ja eliminoitua?!

Vrt esim hammassärky lihassärky jne.

Tietääkseni ainoastaan ampupoitu jäsen saattaa tehdä "huvikseen" kipuhälytyksiä esim että sormi kipeä vaikka koko kättä ei enää olisi :-)

Eikös hermon pääkin voi olla tulehtua joten jospa esim vagushermon jokin haara on tulehtunut ja siten yliherkkä reakoimaan?

Tosin itse vakaasti uskon että on joki oikea syy esim suolen seinämän pullistuma tms josta kipu syntyy, ei hienon hermosysteemin höiriötä varsinkin kun ibssää on varsin nuorillakin?

Esa

Esa
Admin

Eipä se elimistö niin älykäs ole. Kohtuullisesti suoriutuu hyvissä oloissa, mutta menee helposti rikki. Mitään rakenteellista vikaa suolessa ei IBS:ään liity, sen verran tiedetään. Sellainen näkyisi. Neurologinen selitys lienee vahvimmilla. Toinen mahdollinen alkusyy on suolistoflooran häiriö. Molempia IBS on, mutta kumpi on muna ja kumpi kana, sitä sopii arvailla.

eveliina



Tai sitten nykytutkimukset eivät osaa havainnoida sitä fyysistä vikaa...

viisvitonen




Mielestäni luin ihan vastikään että ibssä on todella myös kyse lievä asteisesta suolen tulehdustustilasta joka ei näy verikokeissa tms. ja siksikin siis tulehduksen takia niin kipuherkkä eli ei siis vaan ole kyse "päässä" vikaa.

Luulen että esim Sanna on saanut jotenkin ko tulehdustilan poistumaan kun voi niin hyvin nyt?

Esa

Esa
Admin

Kyllä, matala-asteinen tulehdustila, joka näkyy kalprotektiinin lievänä kohoamisena, on tavanomainen IBS:ssä.

viisvitonen



eveliina kirjoitti:Tai sitten nykytutkimukset eivät osaa havainnoida sitä fyysistä vikaa...
Aivan, vatsalaukun tähystyskin pystyy kertoon vain luokkaa 25 % vatsalaukun (sekä pari porttia sekä vain alkuosa pohjukkaisuolesta) tilasta eli jää lähinnä vakavien ja "silmiinpistävien" sairauksien toteamiseen "näkemiseen" (lisäksi pari näytepalaa) joten luulen että suoliston "sielunelämän" tutkiminen on vielä pinnallisempaa mitä ja miksi siellä tapahtuu (eritoten nuorillakin?!) mutta selvähän se että hermokanavat (vaguskin?) saa ärsykesignaaleja oikeesti jonka koemme kipuna: mistä ja miksi kivut syntyy ja mten ne hoidetaan pois ilman kipulääkkeitä ja välttelemättä tiettyjä suolen (terveellisiäkin) pullistusruokia jotka terveellisellä parantaa vaan suoliston hyvinvointia esim inuliini jne?

eveliina



Uusimassa Hyvä Terveys - lehdessä (1/2014) on mielenkiintoinen juttu, jossa mainitaan myös tämä vagus-hermo.

Otsikkona "Huomaa varoitusvalot"
Jutussa puhutaan siitä miten toiset huomioivat kehon viestit paremmin kuin toinen, esim. väsymys, nälkä jne. Jos ei ole kunnollista yhteyttä kehon sisäiseen "kojelautaan", ei myöskään huomaan kehon viestejä.
Jos pystyy kuulemaan oman sydämensä, on yhteys kunnossa.
Tätä yhteyttä voi harjoittaa vahvistamalla vagus -hermoa. Vagus-hermoa vahvistetaan ajattelemalla muita ihmisiä myötätuntoisesti. Jos tuijottaa vain omaa napaansa, yhteys on huono.

Jäin miettimään tätä asiaa. Pystyn itse kuulemaan oman sydämeni helposti. Yhteys on siis ilmeisesti kunnossa. Mielestäni osaan tulkita helpostikin oman kehoni viestejä (väsymys, ravinnon tarve jne.) Siskoni on taas itse sanonut että hän ei oikein osaa tulkita kehonsa viestejä. Hän saattaa painaa koko päivän suuna päänä tajuamatta että keho yrittää viestittää ettei se jaksa.

Mutta siis se pointtini. että jos sisäinen yhteys omaan kehoon on kunnossa niin tarkoittaako se myös sitä että me IBS:stä kärsivät juuri siksi tunnemme suolen liikkeet paremmin ja siksi ehkä reagoimme voimakkaammin kaikkiin vatsan ja suolen alueen tuntemuksiin.

Pitääkö tässä ruveta tuijottamaan vain omaan napaansa niin vagus-hermon toiminta heikentyy ja vaivat vähenenvät.. Smile

Esa

Esa
Admin

No ihan noin ei voine tulkita sentään, vaikkakin epäilemättä ihmiset, jotka eivät välitä mistään, eivät saa IBS:ää. He kun eivät myöskään stressaa mistään. Sellaiseksi ei voi kuitenkaan muuttua, ja kukapa haluaisiakaan.

Vagus-hermo ei muuten ole se mikä kivun välittää suolesta aivoihin. Se tulee selkäydinhermoja pitkin. Onkin arveltu fibromyalgian johtuvan ainakin osittain siitä, että liiallinen herkkyys tarttuu muihinkin kipuhermoihin selkäytimessä justiin IBS-suolen kipusignaalien takia. Vagus sen sijaan välittää aivojen kainoja toivomuksia toiminnan kiihdyttämisestä suolen keskushermostolle.

eveliina



Juttuja ja tutkimuksiahan on paljon ja ihan kaikkeen ei kannata uskoa.
Jutussa kyllä mainittiin että vagus-hermo välittää viestit aivoille. Artikkeli ei siis ole suolen toiminnasta vaan yleisesti siitä että oman kehon kannattaisi pystyä lukemaan.
En nyt taida ymmärtää koko vagus-hermoa.. Smile

Esa

Esa
Admin

No se on aivoista suoliston alkuosaan ulottuva ruuansulatuskanavaa seuraava iso hermo, joka hoitaa monia tehtäviä, etenkin parasympaattisia. Ei siinä mitään erityislaatuista ole muihin hermoihin verrattuna, paitsi ehkä se että sitä ärsyttämällä voi saada verenpaineen laskemaan niin nopeasti että ihminen pyörtyy. Hermostoa kannattaa ajatella ennemminkin kokonaisuutena. Keskushemostoja on kaksi, aivot ja suoli, ja liikenteen valtaväyliä selkäydin ja aivohermot, joista suurin on nimentään kiertäjä- eli vagushermo.

Sponsored content



Takaisin alkuun  Viesti [Sivu 1 / 1]

Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa