Esa kirjoitti:Olen kahteen ottreeseen kokeillut spelttileipää, ja molemmilla kerroilla saanut ripulin. Näyttäisi siis vähän, että mulle se gluteenikaan ei sovi. Mutta kannattaa kokeilla. Monille IBS:läisille speltti kuulema käy ja siitä tulee todella maukas leipä.
Heippa hei,
Tutkimuksissa käytetty spelttileipä (eli australialainen tietyn
merkkinen) on valmistettu juureen, eli se on hapanleipää. Leivän
valmistusprosesi muuttaa sen fruktaanipitoisuutta, mikä sitten
vaikuttaa sen sopivuuteen IBSiläisillä.
Itse en pysty syömään spelttipuuroa (reaktio sama kuin sinulla Esa),
mutta olin viime kesän Ausseissa (tuolla FODMAP-tutkimuksen
tutkijaryhmässä) ja siellä nassuttelin hyvällä ruokahalulla juureen
tehtyä spelttileipää. Käytän spelttijauhoja myös osana leipiä tai
makeita leivonnaisia. Gradussani on tuloksia myös suomalaisilla
spelttijauhoilla tehdystä juureen leivotusta leivästä. Eli jos
tiedätte, mistä tällaista juurileipää saa, pliis, infotkaa!
Roudasin analysoitavaksi Monashiin suomalaisia tuotteita, joiden
joukossa täälläkin foorumissa keskustelussa esiintynyttä siirappipitoista leipää. Tuloksia puran auki pikku hiljaa gradua
varten. Miksi se siirappi nyt on porukan mielestä ongelma?
Gluteeniyliherkkyys on mahdollista, mutta ainakaan tutkimuksissa ne, jotka kokivat saavansa oireet hallintaan gluteenittomalla
ruokavaliossa, saivat itse asiassa enemmän helpostusta, kun
FODMAPitkin otettiin ruokavaliosta pois. Tutkittaville syötettiin
tutkimusruokia, jotka oli ehdottoman gluteenittomia ja niiin niukka
FODMAPisia kuin mahdollista.
Eli kyllä, mahdollista on, että gluteeni on ongelma, mutta paljon
todennäköisempi on, että syynä ovat FODMAPit. Suosittelisin kokeilmaan gluteenialtistusta, ei viljatuotteilla vaan... seitanilla. Se on siis kasviproteiinivalmiste, joka on käytännössä pelkkää gluteenia.
Täsä muutama linkki:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23648697http://fi.wikipedia.org/wiki/Seitan