Aika yllättävä juttu Iltasanomissa millaisia sokerimääriä?!
Mäkin syön jukurtteja joka päivä ja osasyynä ibs kun "mikään ei tunnu sopivan" ja kuvittelee että jukurtit hoitaa suolta oli sokeria tai ei...
"- Esimerkiksi jogurteissa, maitorahkoissa ja vanukkaissa on ravintoaineita, mutta usein myös paljon sokeria. Niiden käyttö pitäisi olla kohtuullista, ei jokapäiväistä, sanoo erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Sokeria on runsaasti myös monissa mehuissa, virvoitus- ja energiajuomissa, muroissa, mysleissä ja kuivatuissa hedelmissä.
- Hedelmiä parempia vaihtoehtoja ovat kasvikset ja kotimaiset marjat, Ovaskainen neuvoo.
Makeasta tulee tapa
Runsassokeriset ruoat saavat verensokerin heittelemään ja tekevät syömisen hallinnasta vaikeampaa. Sokeri vaurioittaa hampaita ja siitä saa helposti tarpeetonta energiaa vailla ravintoarvoja. Kaiken huipuksi makeaan jää helposti koukkuun.
- Siitä voi tulla tapa. Totumme siihen, että makea välipala on aina tarjolla. Koululaisten välipalaan pitäisi kuulua makean sijaan pilkottuja porkkanoita ja kurkkuja, Ovaskainen sanoo.
Ovaskaisen mukaan makeat, sokeroidut ruoat on parempi syödä jälkiruoaksi, ei aterioiden välisenä välipalana.
- Hampaiden kannalta on parempi, jos makea syödään muun ruoan yhteydessä eikä erikseen. Kannattaa satsata kunnon aamupalaan, lounaaseen ja iltapalaan, Ovaskainen ohjastaa.
Palssan ja Ovaskaisen mukaan suomalaiset syövät ennen kaikkea liikaa makeisia.
-
Kun kauhistellaan nuorten ja lasten sokerinsaantia, pitää muistaa, että tavalliset aikuiset naiset ovat irtokarkkien suurin kuluttajaryhmä, Palssa muistuttaa.
- On vallalla väärinkäsitys, että sokeri on vapaata ruokaa, että makeisia voi syödä vapaasti, Ovaskainen toteaa.
"
http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1288641285088.html